Taloudellinen riippumattomuus asuntosijoittamisella

Mitä sinä tekisit, jos sinun ei tarvitsisi tehdä töitä vain siksi, että saisit katettua elinkustannuksesi? 

Taloudellinen riippumattomuus on monen unelma. Yksi haluaisi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, toinen irtisanoutuisi palkkatyöstä ja keskittyisi rakentamaan yritystoimintaa oman intohimonsa parissa, kolmas vaihtaisi hetkeksi vapaalle ja lähtisi kiertämään maailmaa. Syitä taloudellisen riippumattomuuden tavoittelulle on lukemattomia.

Taloudellinen riippumattomuus voi tuntua toisinaan jopa kaukaiselta tavoitteelta, mutta sen saavuttaminen voikin olla yllättävän lähellä. Tässä artikkelissa käsittelemme taloudellisen riippumattomuuden määritelmää sekä sitä, miten tilanteeseen voi päästä asuntosijoittamisen avulla.

Taloudellisen riippumattomuuden määritelmä 

Taloudellinen riippumattomuus on tilanne, jossa sinulla on riittävästi passiivisia tuloja kattamaan kaikki elinkustannuksesi ja mielellään enemmäkin. Et siis ole enää riippuvainen palkkatyöstä tai muista perinteisistä tulonlähteistä, vaan voit elää haluamaasi elämää ilman taloudellista stressiä.

Tilanteen saavuttamiseen tarvittava summa vaihtelee riippuen henkilöstä ja tavoitteista. Toiselle riittää se, että nykyiseen tilanteeseen saadaan vakaa taloudellinen turva kun taas toinen tavoittelee taloudellisen riippumattomuuden kautta koko elämäntyylin muutosta. 

Omalle taloudelliselle riippumattomuudelle kannattaakin laskea konkreettinen summa, joka auttaa paremmin hahmottamaan, mitä tilanteen pääsemiseen vaaditaan. 

Yksinkertaisimmillaan voit määrittää summan seuraavasti:

Laske nykyiset elinkustannuksesi: Ensimmäinen askel on selvittää, kuinka paljon rahaa tarvitset kuukausittain tai vuosittain kattamaan kaikki elinkustannukset, kuten ruoka, asuminen, terveydenhuolto, vakuutukset, matkustaminen ja muut menot. Elinkustannusten hahmottamisessa voi auttaa, jos seuraat ja kategorisoit kulujasi muutaman kuukauden ajan. Elinkustannusten hahmottamisessa kannattaa olla tarkka ja realistinen. 

Jos puolestaan haaveilet elämäntyylisi muuttamisesta, sinun kannattaa laskea kustannukset myös tästä näkökulmasta. Pohdi ja merkitse ylös, millaisia lisäkuluja sinulle syntyisi nykyisten kulujesi lisäksi, jos eläisit haaveilemallasi tavalla.

Arvioi nykyiset passiiviset tulot: Tarkastele kaikkia nykyisiä passiivisia tulojasi, kuten vuokratuloja, osinkoja, korkotuloja ja muita sijoitustuottoja. Laske, kuinka paljon nämä tulonlähteet tuottavat kuukausittain ja vuosittain.

Kun olet määrittänyt summan sekä elinkustannuksille että arvioinut paljonko passiivista tuloa saat jo nyt, on aika laskea summien erotus. Näin saat selville kuinka paljon passiivista tuloa tarvitset vielä lisää kuukaudessa ja vuodessa, jotta olisit taloudellisesti riippumaton.

Taloudellisesti riippumattomaksi asuntosijoittamisella

Olipa taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittava summa mikä tahansa, on siihen mahdollista päästä asuntosijoittamisella. 

Asuntosijoittaminen on sijoittamista kiinteistöihin, kuten asuntoihin, kerrostaloihin tai liikekiinteistöihin. Se eroaa perinteisestä sijoittamisesta osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin, sillä se vaatii usein suuremman alkupääoman ja jonkin verran enemmän aktiivista hallintaa, joka sekin tosin on mahdollista ulkoistaa.

Lataa ilmaiseksi: Opas asuntosijoittamiseen – ota haltuun asuntosijoittamisen ensiaskeleet ja vältä tyypillisimmät virheet

Asuntosijoittaminen edistää tavoitetta taloudellisesta riippumattomuudesta kahdella eri tavalla:

Passiiviset ja säännölliset vuokratulot 

Kun omistat huoneiston ja vuokraat sen, saat kuukausittain passiivista vuokratuloa. Vuokratuloilla maksat huoneistoon liittyvät kulut kuten yhtiövastikkeen. Yhtiövastikkeen lisäksi sijoittajan täytyy maksaa mahdollisesti hänellä olevan sijoituslainan korot. Nämä molemmat ovat verovähennettäviä kustannuksia. Näiden jälkeen sinulle jää vuokratuloa. Näin vuokratulo vie sinua lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta. Mikäli käytät asuntosijoittamisessa lainaa, käytetään osa vuokratulosta sen lyhentämiseen. On hyvä kuitenkin muistaa, että lainan lyhentäminen ei ole kulu, vaan se lisää asunnon omistusosuuttasi. 

Asunnon arvonnousu

Toinen tapa, jolla asuntosijoittaminen voi edistää taloudellista riippumattomuutta, on asunnon arvonnousu. Omistamasi asunnon arvo voi nousta vuosien varrella, mikä voi johtaa huomattavaan varallisuuden kasvuun. Arvonnoususta voi päästä hyötymään myös ilman asunnon myymistä. Sinun on mahdollista arvioittaa välittäjällä asunnon arvo uudelleen ja hakea pankista lisää lainaa kohonnutta arvoa vastaan. Tätä lainaa voit hyödyntää uusien sijoitusasuntojen hankinnassa ja näin vauhdittaa matkaasi kohti taloudellista riippumattomuutta.

Asuntosijoittamisen aloittaminen ei vaadi merkittävää varallisuutta

Asuntosijoittamisen aloittaminen voi olla yllättävänkin helppoa eikä siihen vaadita suuria summia alkupääomaa. 

Asuntosijoittamisessa kannattaa hyödyntää velkavipua, joka tarkoittaa sitä, että voit kattaa suurimman osan asunnon hinnasta lainarahalla. Tämän ansiosta pystyt pääsemään nopeasti kiinni asuntosijoittamiseen ilman merkittävää alkupääomaa, ja näin pääset myös nopeammin etenemään kohti taloudellista riippumattomuutta.

Tyypillisimmin asuntolainaa voi saada 70 – 80 % asunnon hinnasta, mikä tarkoittaa, että omaa pääomaa tai muita vakuuksia tarvitaan 20 – 30% asunnon ostohinnasta. Riippuen asunnon ostohinnasta, sijoitusasunnon ostossa 20 – 30 % oman pääoman osuus ei aina vaadi merkittäviä säästöjä. Useimpien B7Asuntojen tarjoamien korkean vuokratuoton sijoitusasuntojen velattomat hinnat asettuvat 25 000 ja 50 000 euron välille. Esimerkiksi 50 000 euron sijoitusasunnossa omarahoitusosuus on 10 000 € ja 25 000 € sijoitusasunnossa puolestaan 5 000 €, mikäli ostaja saa 80 % rahoitusosuuden pankista. Tämän hintaluokan sijoituskohteita löydät esimerkiksi meidän kauttamme.

Asuntosijoittamisen aloittaminen yhdessä B7Asuntojen kanssa

Olemme auttaneet jo lukuisia taloudellisesta riippumattomuudesta haaveilevia aloittamaan asuntosijoittamisen. Meidän kauttamme löydät korkean vuokratuoton kohteita alle markkinahinnan.

Toimintamme perustuu siihen, että ostamme itse suuria asuntokokonaisuuksia edullisesti, 

kehitämme niitä ja myymme sijoitusasunnot asiakkaillemme yksittäin tai nipuissa. Toimimme usein myös itse pitkäaikaisena sijoittajana samoissa taloyhtiöissä. 

Autamme sinua kaikissa rahoitukseen, vuokraamiseen ja remontointiin liittyvissä kysymyksissä täysin ilmaiseksi, jotta pääset vaivattomasti alkuun asuntosijoittamisessa ja vältyt useimmilta virheiltä. 

Haluatko keskustella asuntosijoittamisesta? Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä. Asiasta keskusteleminen asiantuntijamme kanssa on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Lue myös

Asuntosijoittaminen ja korkojen nousu

Asuntosijoittaminen on yksi suosituimmista sijoitusmuodoista Suomessa, ja korkojen nousun myötä moni pohtii nyt tilanteen vaikutusta sijoitustoimintaan. Verohallinnon mukaan vuonna 2021 Suomessa oli 308 000 asuntosijoittajaa,

Lue lisää »